Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’Nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No: 12)

 

Kurumlar Vergisi Genel Tebligi (Seri No: 1)’Nde Degisiklik Yapilmasina Dair Teblig (Seri No: 12)

 

(11.02.2017) 
 

 
11 Subat 2017 CUMARTESI
Resmî Gazete
Sayi : 29976

TEBLIG

 

Maliye Bakanligi (Gelir Idaresi Baskanligi)’ndan:


KURUMLAR VERGISI GENEL TEBLIGI (SERI NO: 1)’NDE DEGISIKLIK
YAPILMASINA DAIR TEBLIG (SERI NO: 12)


MADDE 1 – 3/4/2007 tarihli ve 26482 sayili Resmî Gazete’de yayimlanan Kurumlar Vergisi Genel Tebligi (Seri No: 1)’nin "5.12.1.1. Yasal düzenleme ve istisnanin kapsami" baslikli bölümünün üçüncü paragrafindan sonra gelmek üzere asagidaki paragraflar eklenmistir.
“Ayrica, 18/1/2017 tarihli ve 6770 sayili Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandigi Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanunla 4490 sayili Kanunun 12 nci maddesine ikinci fikrasindan sonra gelmek üzere; “Birinci ve ikinci fikra hükümleri, gemi ve yatlarin, Türk Uluslararasi Gemi Sicilinden terkin edilerek bir baska sicile kaydedilmek üzere veya sair suretlerle devri asamasinda da uygulanir. Ancak, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi uyarinca Türk Uluslararasi Gemi Siciline kaydedilen gemilerin, bu sicilden terkin edilerek baska bir sicile kaydedilmek üzere veya sair suretlerle devri halinde, bunlarin en az alti ay süreyle Türk Uluslararasi Gemi Siciline kayitli olarak isletilmis olmasi sarti aranir.” hükümlerini içeren üçüncü fikra eklenmistir.
Bu kapsamda, Türk Uluslararasi Gemi Siciline kayitli gemi ve yatlarin 6770 sayili Kanunun yürürlüge girdigi 27/1/2017 tarihinden itibaren bu sicilden terkin edilerek baska bir sicile kaydedilmek üzere veya baska suretlerle devrinden dogan kazançlar için de bu istisnadan yararlanilabilecektir. Öte yandan, yurt disindan ithal edilerek 4490 sayili Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (c) bendi uyarinca Türk Uluslararasi Gemi Siciline kaydedilen 3.000 DWT’nin (yolcu gemileri ile özel maksatli, özel yapili gemilerde ise 300 grostonun) üzerindeki gemilerin, bu sicilden terkin edilerek baska bir sicile kaydedilmek üzere veya sair suretlerle devrinden elde edilecek kazançlarin gelir ve kurumlar vergisinden istisna edilebilmesi için, en az alti ay süreyle Türk Uluslararasi Gemi Siciline kayitli olarak isletilmis olmalari sarti aranacaktir.”
MADDE 2 – Ayni Tebligin “32.2. Indirimli kurumlar vergisi” baslikli bölümünden sonra gelmek üzere asagidaki bölüm eklenmistir.
“32.3. Küçük ve orta büyüklükteki isletmelerin (KOBI) birlesmelerinde kurumlar vergisi oraninin indirimli uygulanmasi
6770 sayili Kanunun 29 uncu maddesiyle Kurumlar Vergisi Kanununun 32 nci maddesine eklenen besinci fikrada; “(5) 19 uncu maddenin birinci fikrasi kapsaminda birlesen sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle istigal eden küçük ve orta büyüklükteki isletmelerin, birlesme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasiran üretim faaliyetinden elde ettigi kazançlari ile bu kapsamda birlesilen kurumun birlesme isleminin gerçeklestigi hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde münhasiran üretim faaliyetinden elde ettigi kazançlarina uygulanmak üzere kurumlar vergisi oranini %75’e kadar indirimli uygulatmaya, bu indirim oranini, sektörler, is kollari, üretim alanlari, bölgeler, hesap dönemleri itibariyla ya da orta ve yüksek teknolojili ürün üreten veya imalatçi ihracatçi kurumlar için ayri ayri veya birlikte farklilastirmaya Bakanlar Kurulu; bu fikranin uygulanmasina iliskin usul ve esaslari belirlemeye Maliye Bakanligi yetkilidir.” hükümlerine yer verilmistir.
32.3.1. KOBI tanimi
19/10/2005 tarihli ve 2005/9617 sayili Bakanlar Kurulu Karari ile yürürlüge konulan Küçük ve Orta Büyüklükteki Isletmelerin Tanimi, Nitelikleri ve Siniflandirilmasi Hakkinda Yönetmeligin “Tanimlar” baslikli 4 üncü maddesinin birinci fikrasinin (b) bendinde, küçük ve orta büyüklükte isletme, ikiyüzelli kisiden az yillik çalisan istihdam eden ve yillik net satis hasilati veya mali bilançosundan herhangi biri kirk milyon Türk Lirasini asmayan ve anilan Yönetmelikte mikro isletme, küçük isletme ve orta büyüklükteki isletme olarak siniflandirilan ekonomik birimler veya girisimler olarak tanimlanmistir.
5520 sayili Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasinin uygulanmasi bakimindan küçük ve orta büyüklükteki isletme (KOBI); birlesmenin gerçeklestigi tarihten önceki hesap döneminde ikiyüzelli kisiden az yillik çalisan istihdam eden ve ayni hesap dönemine iliskin gelir tablosunda yer alan yillik net satis hasilati veya bu dönemin sonunda çikarilan bilançonun aktif toplamindan herhangi biri kirk milyon Türk Lirasini asmayan isletmeleri ifade etmektedir. Birlesmenin gerçeklestigi tarihten önceki hesap döneminde ikiyüzelli kisiden az yillik çalisan istihdam etme kriterinin tespitinde, sigorta bildirgeleri esas alinmak suretiyle hesaplanan yillik ortalama çalisan sayisi dikkate alinacaktir.
Örnek: (A) Ltd. Sti. 2016 hesap döneminde vermis oldugu sigorta bildirgelerine göre on iki aylik dönem boyunca toplam 2.892 çalisan bildiriminde bulunmustur. Ayrica 31/12/2016 tarihli bilançosunun aktif toplami 45.000.000.- TL olup 2016 hesap dönemine ait gelir tablosuna göre net satis hasilati 34.000.000.-TL’dir.
(A) Ltd. Sti.’nin 2016 hesap dönemine iliskin yillik ortalama çalisan sayisi (2.892 / 12 = 241) 250’nin altinda oldugundan ve bu dönemin sonunda çikarilan bilançosunun aktif toplami her ne kadar kirk milyon Türk Lirasinin üzerinde olsa da yillik net satis hasilati kirk milyon Türk Lirasini asmadigindan, 2017 yilinda gerçeklestirilecek birlesmeler açisindan (A) Ltd. Sti. Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasinin uygulamasinda KOBI niteligini haiz bulunmaktadir.
Bir kurum, 250’den az isçi çalistirmakla birlikte, bir önceki hesap döneminin sonu itibariyla yillik net satislari ve net aktif toplaminin her ikisi de kirk milyon TL’den fazla ise KOBI kapsaminda degerlendirilmeyecektir.
32.3.2. KOBI birlesmelerinde kurumlar vergisi oraninin indirimli uygulanmasinin sartlari
Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi hükümleri kapsaminda, KOBI’lerin münhasiran üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarina kurumlar vergisi oraninin indirimli olarak uygulanabilmesi için;
a) Birlesmenin, Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fikrasinda yer alan devir sartlarini tasimasi,
b) Birlesen kurumlarin KOBI niteliginde olmasi,
c) Birlesen kurumlarin devir tarihi itibariyla sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle istigal eden kurumlardan olmasi
sarttir.
32.3.2.1. Birlesmenin, Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fikrasinda yer alan devir sartlarini tasimasi
Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasinin uygulamasi bakimindan birlesme, KOBI’lerin Kanunun 19 uncu maddesinin birinci fikrasi kapsaminda gerçeklestirdikleri devirleri ifade etmektedir. Dolayisiyla, Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi hükümlerinden yararlanilabilmesi için birlesmenin, bu Tebligin (19.1) bölümünde yapilan açiklamalara uygun olarak gerçeklestirilen devir niteliginde olmasi sarttir.
32.3.2.2. Birlesen kurumlarin KOBI niteliginde olmasi
Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi hükümlerinin uygulanmasi bakimindan birlesen kurumlarin KOBI niteligini tasimalari sarttir.
Buna göre, KOBI niteliginde olmayan kurumlarla gerçeklestirilen devirler dolayisiyla anilan fikra hükümlerinden yararlanilmasi mümkün bulunmamaktadir.
32.3.2.3. Birlesen kurumlarin devir tarihi itibariyla sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle istigal eden kurumlardan olmasi
Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi hükümlerinden sadece, sanayi sicil belgesini haiz ve fiilen üretim faaliyetiyle istigal eden KOBI’lerin yararlanmalari mümkündür. Bu kapsamda, birlesen kurumlarin devir tarihi itibariyla sanayi sicil belgesini haiz olmalari ve fiilen de üretim faaliyetiyle istigal etmeleri sarttir.
Dolayisiyla, sanayi sicil belgesini haiz olmakla birlikte fiilen üretim faaliyetiyle istigal etmeyen veya fiilen üretim faaliyetiyle istigal etmekle birlikte sanayi sicil belgesini haiz olmayan KOBI’ler, diger sartlari tasisalar dahi bu fikra hükümlerinden yararlanamazlar.
32.3.3. Kurumlar vergisi oraninin indirimli uygulanmasi
Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi kapsaminda, sartlari saglayan KOBI’lerin, birlesme tarihinde sona eren hesap döneminde münhasiran üretim faaliyetinden elde ettigi kazançlari ile birlesilen kurumun birlesme isleminin gerçeklestigi hesap dönemi dahil olmak üzere üç hesap döneminde münhasiran üretim faaliyetinden elde ettigi kazançlarina, Bakanlar Kurulunca belirlenecek indirimli oranda kurumlar vergisi uygulanacaktir.
Örnek: 1/8/2017 tarihinde KOBI niteligindeki (A) Ltd. Sti., KOBI niteligindeki mevcut (B) A.S.’ye Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin birinci fikrasi kapsaminda devrolunmustur.
Buna göre,
a) (A) Ltd. Sti.’nin 1/1/2017-1/8/2017 kist döneminde ve
b) (B) A.S.’nin de;
- 1/1/2017-31/12/2017 hesap döneminde,
- 1/1/2018-31/12/2018 hesap döneminde,
- 1/1/2019-31/12/2019 hesap döneminde
münhasiran üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlarina, Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi kapsaminda kurumlar vergisi orani indirimli olarak uygulanacaktir.
Diger taraftan, üretim faaliyetleri disinda elde edilen kazançlar için kurumlar vergisi orani indirimli olarak uygulanmayacaktir.
Kanunun 32 nci maddesinin besinci fikrasi kapsaminda kurumlar vergisi orani indirimli olarak uygulanacak kazançlar münhasiran üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar oldugundan, birlesilen kurumun muhasebe kayitlarini üretim faaliyetlerine iliskin kazançlarini diger kazançlarindan ayri olarak tespitine imkan verecek sekilde tutmasi gerekmektedir.
Devir tarihinden sonra, devir tarihi itibariyla faaliyette bulunulan alanlardan farkli alanlarda üretim faaliyetlerine baslanilmasi halinde, bu yeni üretim faaliyetlerinden kalan süre içerisinde elde edilen kazançlara da söz konusu fikra hükmü kapsaminda kurumlar vergisi orani indirimli olarak uygulanabilecektir.
Ayrica, birlesmeden sonra birlesilen kurumun KOBI niteligini kaybetmesi münhasiran üretim faaliyetinden elde ettigi kazançlarina kurumlar vergisi oraninin indirimli olarak uygulanmasina engel teskil etmeyecektir.”
MADDE 3 – Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girer.
MADDE 4 – Bu Teblig hükümlerini Maliye Bakani yürütür.